Tornádó pusztított hazánk közelében: három halott, száznál is több sérült

Megosztás

Legalább három ember meghalt és több mint hatvanan megsérültek, tízen közülük súlyosan, a csütörtök este és éjjel Dél-Morvaországban pusztító tornádó következtében – közölte Michaela Bothová, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője péntek reggel a HVG.hu tudósítása szerint.

A szóvivő szerint ezek a számok csak a kórházban kezeltekre vonatkoznak, a mentők a helyszínen több száz embernek nyújtottak elsősegélyt, illetve kezelték a sérüléseiket.

Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója a televízióban úgy nyilatkozott, hogy a sérülések jelentős részét különféle csonttörések, fejsérülések teszik ki. “A kórházban olyan a helyzet, mintha háború tört volna ki” – jegyezte meg.

A tornádó óránként 332 kilométer feletti szélsebességet érhetett el, ez volt az eddigi legerősebb vihar, amit Közép-Európában regisztráltak – mondta a cseh televízió meteorológusa. Az Időkép arról írt, hogy a tornádó erőssége a Fujita-skála szerinti F3-as erősséget elérte, de nem kizárt, hogy F4-es erősségű volt. Ilyen erősségű tornádók az Egyesült Államokban szoktak létrejönni.

Kapcsolódó cikkek